Bubur Anak Lebah

Haa.... sapa yang pernah dengar and tahu pasal bubur anak lebah???? Mesti ada yang pelik bila dengar. Ada gak aku bagi tau geng aku pasal bubur nie. Tapi ramai yang imaging anak-anak lebah yang hidup tu yang di masakkan???? hehehehehe.....

Bukan ler klu korang nak tau Bubur Anak Lebah nie memang jarang sgt orang dah buat, Bayangkan masa aku kecik last makan bubur anak lebah nie.. Rasanya dalam umur 12 or 13 tahun kot. Masa umur aku 27 tahun baru ler aku merasa balik makan bubur nie taim abang aku kawin 2 bulan lepas. Gilerrr lama.. Waktu mak aku bagi tahu yang ada order kat sedara suruh buat bubur anak lebah nie mmg aku dah terliur sgt. Kira masa hari kawin abang aku tu yang aku paling tak sabar menantikan bubur tu ler hehehe.  Kakak aku yang sulung tu pun dah tak keruan gak sbb nak melantak gak bubur anak lebah nie. Sepanjang kawin abang aku tu mmg bubur anak lebah nie hangat dipasaran ler org datang makan. Ramai yang anggap bubur caca huhuhu yang kami hidangkan.

Untuk pengetahuan korang bukan senang nak wat bubur nie. Renyah and banyak kerja yang kena buat. Yang paling penting kena ramai yang terlibat untuk buat bubur nie. Klu sorang mmg tak jadi. Paling penting ada acuan khas yang digunakan hehehe.

Nnt ler the next entri aku wat posting khas cara nak wat bubur anak lebah nie. Bukan apa tunang kakak aku baru nie mak aku and jiran-jiran keliling sepakat nak buat bubur anak lebah nie hidang kat tetamu yang datang nanti selain nasik dan lauk. Gigih aku and kakak aku snap2 gambar nak wat kenangan. Siap video pun ada rakamkan hahaha. Bukan senang tau nak tgk orang buat bubur anak lebah nie. Kiranya bubur yang hampir pupus nie.

Apa-apa pun aku tepek dulu gambar camner rupa bubur nie. Nie masa kawin abang aku yang sempat kakak aku snap2..



 Nampak jew cam biasa rupanya... tapi kalau dah rasaa... pengsaaaan.... nyam2


p/s: taim aku kawin nnt pun nak request kat Mak aku bubur nie gak ler. Siap nak atas meja pengantin lagi hak3... bulleh?? kui3



Comments

  1. mcm sdp je..rasa apa?manis2 ye?

    ReplyDelete
  2. rasa bubur hehehe... lemak2 manis. tapi xover manis dia

    ReplyDelete
  3. ooo lain eh..x penah jmpe sblm ni..huhu..

    ReplyDelete
  4. macam sedap...mana nak cari kat sini....ko buat aku nak cari ni....hasihhh

    ReplyDelete
  5. err bubur lebah.. pernah dgr tapi tak pernah rasa hehe.

    wah wah nk letak atas meja pengantin ye? ekekeke

    ReplyDelete
  6. Wan: klu ko jumpa mmg lucky tol ler... heheheh
    ijah: klu nak rasa tunggu kat meja pengantin aku nnt hahahaha

    ReplyDelete
  7. lg 3 thn ada kat atas meja pengantin hyun..hahahahha

    ReplyDelete
  8. ko kan nak kawen lg 3 thn.. wakakakakkaka..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Gigi Ooooh Gigi..........

Camping Sg. Pisang, Gombak

Nota Kejuruteraan Jalan Raya (Bab 2) @ UTMSpace