Posts

Showing posts from August, 2015

Aku Diet Ala Atkins

Image
Dah genap seminggu aku diet ala atkins. Sebab apa aku ckp ala? Tak pe nanti aku terangkan. Ramai yang tanya dan bising dekat aku bila aku mula jaga makan. Apa ler ko nie badan ok jew, tak gemuk bla bla bla bla. Ok aku tutup telinga dan bertabah saja mendengarnya huhu...
Disebabkan aku tuan badan dan aku tahu perubahan ketara diri aku nie. Bila badan naik seluar aku memang ketat huhuhu. Peha, muntut dan perut kawasan yang paling ketara. Jadi setiap kali aku nak pergi kerja jadi stress kejap mengenangkan banyak baju dan seluar ketat, sendat tak boleh nak pakai. Dekat ofis memang aku cover perut pakai jacket hahahaha..
So sebab dah tak tahan aku pilih satu tarikh yang sesuai untuk mula jaga makan. Maklum ler bulan raya banyak sangat majlis yang kena aku attend. Seminggu sebelum diet aku bedal semua makanan yang aku nak. Nasi arab, ayam penyet, ais krim, makan nasik banyak, air manis itu ini semua aku bedal. Last aku timbang dalam 83 kg (itu dah memang dah lebih bmi). Lepas aku bedal semu…

(Update 1) Perancangan Travel South Korea 2.0 2015

Image
Salam.
Orait, update terkini pasal travel S.Korea aku yang akan datang bulan Oct-Nov nie. Aku ada bagi tahu sebelum ini yang akan travel bersama 4 orang rakan-rakan aku. Tapi 2 orang dah tarik diri coz melihat ekonomi dan nilai wang RM yang tak stabil. Aku tak kisah pun diorang tarik diri sebab senang lagi aku nak rancang apa yang patut. Burn gitu jew lah tiket flite diorang dalam RM690 sorang huhuhuhu. Cuma effect kat aku masa di Jeju nanti coz kami sewa kereta sehari disana. Bahagi 2 mahal juga. Berdoa kawan aku sorang tu join ke S.Korea juga.
Cerita pasal nilai RM nie memang sebenarnya goyang lutut juga aku. Terkini KRW1000 boleh cecah lebih RM3.50 selepas Yuan sengaja dibiar turun oleh China. Malaysia kan antara rakan dagang terbesar dengan China tu yang effect teruk nilai Ringgit yang memang sekarang tengah teruk. Tapi dek S. Korea pun terkena tempias juga nilai diorang pun jatuh juga walaupun tak seteruk Malaysia. Hingga pagi nie aku pantau nie KRW1000 turun sikit kepada RM3.43…

Throwback Bangkok - Lopburi - Ayuthaya - Hatyai Part 1

Image
Boleh dah hampir setahun baru aku nak gigih cerita trip nie? 1stnya sebab aku malas 2nd sebab aku malas 3rd pun sebab aku malas gak. Huhu mana taknya 2 tahun senyap tanpa posting apa-apa. Nasib password masih aku ingat hik3. Overall 2 tahun tu aku dah banyak gak pergi ke Guangzhou, Phuket, Krabi, Singapore, and S. Korea. Sah2 trip tu takkan aku cerita dah coz dah tak ingat sangat. Baik skip jew. Makanya aku akan ceritakan pasal trip ini dan ke Bali sahaja. Itu pun yang basic2 yang masih ingat dibenak hati dan kepala ku ini.
Orait tak payah bebel panjang, aku join trip nie sebab kawan aku seorang nie teringin sangat nak tengok munger2 matahari kat Lopburi. 24hb Dis 2014 bersama 7orang rakan yg dah lama kenal dan baru nak kenal bertolak dari KLIA ke Suvarnabumi Airport, Bangkok pukul 1030 pm naik Royal Jordanian. Flite nie buat promotion ke Bangkok dalam RM190 lebih murah dari AA. Rasanya flite nie akan transit ke Bangkok sebelum fly ke Mekah or Madinah sebab aku nampak ramai yang pakai …

Perancangan Travel South Korea 2.0 2015

Image
Salam....

Nie 2nd taim aku nak pi S.Korea. Dulu pi follow kawan kepada kawan aku jew pada 7April2014 - 13April2014 dalam 6mlm utk cover Seoul - Jeju - Busan. Sangat terkejar-kejar and tak puas. Makanya secara tetiba bulan Mac lepas tak semena2 aku rindu bangat sama S.Korea nak repeat lg. Tak lama pastu pun AA de wat RM0 fare, apa lg aku sambar ler terus tiket dpt dlm RM590 return (termasuk cas CC RM40 mahal sioot AA nie). Dapat dalam 4 org kawan yang setuju nak pi. Skrg dalam proses meracun kawan aku lg sorg utk follow aku gak nnt.



Kali nie Iti aku yang nak buat sendiri. Nak pi mana2 tempat yang aku xdpt nak pi. Sasaran utama nak naik Hallasan kat Jeju. Lupa nak bagi tau aku pi taim Autumn 30hb Oct - 12 Nov 2015 dalam 13mlm. Hambik ko round S. Korea sampai muntah huhuhu. Kali nie aku nak cover Seoul - Jeju - Gwangju - Seoul. Mulanya nak masukkan Busan sekali tapi pas pikir lelama dari segi Kos and Attraction makanya bye2 Busan.

Iti aku kali nie bih kurang cam nie

30hb Oct - 2hb Nov ak…