Posts

Showing posts from May, 2011

True Astrology by Colors

Image
Aku tepek jew kat sini benda alah nie. Jangan percaya pulak apa yang dicakapkannya.. Sekadar hiburan jew. Klu terkena tu tak tersengaja jew. Hanya Allah yang Maha Mengetahui...

If your BIRTH DAY is .......


December 23rd ~ January 1st = Red January 2nd ~ January 11th = Orange January 12th ~ January 24th = Yellow January 25th ~ February 3rd = Pink February 4th ~ February 8th = Blue February 9th ~ February 18th = Green February 19th ~ February 28th = Brown March 1st ~ March 10th = Aqua March 11th ~ March 20th = Lime
March 21st = Black March 22nd ~ March 31st = Purple
April 1st ~ April 10th = Navy
April 11th ~ April 20th = Silver

Puisi Melayu

Image
Aku tertarik dengan puisi nie. Memang inilah orang Melayu yang sebenar.... Harap terus kekal selamanya...





Melayu -Puisi oleh Usman Awang

Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan

Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan diulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut
Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Segala yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:
"Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran"

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya…

8 penyakit yang boleh sembuh dengan berjalan kaki

Image
Jika anda selama ini malas untuk berjalan , fikirkanlah kembali.


Menurut satu kajian, berjalan boleh mengurangkan lapan jenis penyakit. Malah boleh
menyembuhkan penyakit tanpa harus mengeluarkan wang.

*1. Serangan Jantung :

Berjalan boleh mengurangkan risiko serangan jantung.
Otot jantung memerlukan aliran darah lebih deras (dari pembuluh koroner )
agar segar dan berfungsi normal mengepam darah tanpa henti.
Berjalan dengan cepat boleh mengalirkan darah ke dalam jantung. Dengan
sering berjalan , kolesterol baik (HDL) yang bekerja sebagai spans penyerap
kolesterol (LDL) akan meningkat dengan berjalan kaki tergopoh-gopoh.
Tidak banyak cara di luar dapat mengubat seperti ini. Berjalan dengan cepat
boleh menurunkan risiko serangan jantung.*


*2. Stroke :

Satu kajian dilakukan kepada 70 ribu pesakit di Harvard School
of Public Healthyang bekerja sambil berjalan kaki sebanyak 20 jam dalam
seminggu, hasilnya risiko diserang stroke menurun hingga dua pertiga.*


*3. Membakar Lemak :

Rutin berja…

Bachelor Party Wawa

Image
Baru sampai rumah, letih betul rasanya badan. Penat semalam pun tak habis lagi. Aku baru jew balik daripada Midvalley. Tadi ada buat Bachelor Party untuk my BFF Cik Unge Elur atau Wawa kat Red Box The Garden. Al maklum ler  Cik Unge akan menamatkan zaman bujangnya 10hb Jun nnt. Sikit lagi dah Wa oiii..

Hehehe tapi yang peliknya Bachelor Party nie hanya 3 orang sahaja. Bukan sebab tak ada orang datang ke apa. Tapi memang rancang untuk bertiga jew. Aku, Wawa dan Kak Noren. Hahaha yang bertambah pelik party nie pakai duit masing-masing kekekekeke. Memang dah rancang awal yang kami akan wat bachelor party Wawa dengan karok sesama jew tapi tak tau bila. Alhamdulillah hari ini berkesempatan buat.

Ok kat kami punya masa untuk Karok tu dari kul 5.00 petang sampai kul 8.00 mlm. RM25 sorang untuk 3 jam. Nampak cam murahkan tapi ada plak bayaran tambahan lain cam kacang-kacang satu bekas RM10. Di kasi 2 bekas, mandatori kena ambik memang masuk bil. Nak tak nak bertabah jew ler. Waktu kami karok …

Review (3D) Kung Fu Panda 2 - The Kaboom of Boom

Image
Kalau ikutkkan aku teruja giler nak update pasal cerita Kung Fu Panda 2 nie semalam lepas tengok dengan jayanya di MBO Viva Home. Kali nie aku dapat tengok dalam 3D pukul 6.15 petang. Tapi dek disebabkan jumpa member Que dan Kekup kat Sup Meletop Bandar Sri Permaisuri dari pukul 8.30 malam sampai hampir pukul 1.00 pagi jawabnya memang tak terupdate ler. Badan dah letih balik tidur...


Apa yang aku dapat simpulkan ceritanya fantastic dan sangat terhibur. Jalan cerita berjalan dengan laju dan bagi aku tiada langsung ada adengan yang membosankan. Jalan cerita disampaikan dengan mudah dan tidak berbelet-belit. Dalam tempoh hampir 90minit tu aku sentiasa teruja, ketawa dan sedih. Filem yang cukup lengkap dari segi semua emosi yang berjaya diolah dengan jayanya. Aku kira cam terbuai atau masuk terus ke dalam cerita tu. Hahahaha kerlast giler komen aku cam nie kan hehehehehe.

Untuk kali nie Po (Panda) si Dragon Worrior bersama dengan The Furious Five, Tigress, Crane, Mantis, Viper and Monkey…

What Women Want in a Man?

Image
What Women Want in a Man? 1. Handsome
2. Charming
3. Financially successful
4. A caring listener
5. Witty
6. In good shape
7. Dresses with style
8. Appreciates finer things
9. Full of thoughtful surprises
10. An imaginative, romantic lover
Revised List (age 32): 1.   Nice looking (prefer hair on his head)
2. Opens car doors, holds chairs
3. Has enough money for a nice dinner
4. Listens more than talks
5. Laughs at my jokes
6. Carries bags of groceries with ease
7. Owns at least one tie
8. Appreciates a good home-cooked meal
9. Remembers birthdays and anniversaries
10. Seeks romance at least once a week
Revised List (age 42): 1.   Not too ugly (bald head OK)
2. Doesn't drive off until I'm in the car
3. Works steady ” splurges on dinner out occasionally
4. Nods head when I'm talking
5. Usually remembers punch lines of jokes
6. Is in good enough shape to rearrange the furniture
7. Wears a shirt that covers his stomach
8. Knows not to buy champagne with screw-top lids
9. Remembers to put the toilet se…

KIsah Lima Perkara Aneh

Image
"Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqh yang masyhur. Suatu ketika dia pernah berkata, ayahku menceritakan bahawa antara Nabi-nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara. Maka salah seorang Nabi yang menerima wahyu melalui mimpi itu, pada suatu malam bermimpi diperintahkan yang berbunyi, "Esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki berbuat, pertama; apa yang engkau lihat (hadapi) maka makanlah, kedua; engkau sembunyikan, ketiga; engkau terimalah, keempat; jangan engkau putuskan harapan, yang kelima; larilah engkau daripadanya."


Pada keesokan harinya, Nabi itu pun keluar dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi itu kebingungan sambil berkata, "Aku  diperintahkan memakan perkara pertama yang aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan." Maka…

Bubur Anak Lebah

Image
Haa.... sapa yang pernah dengar and tahu pasal bubur anak lebah???? Mesti ada yang pelik bila dengar. Ada gak aku bagi tau geng aku pasal bubur nie. Tapi ramai yang imaging anak-anak lebah yang hidup tu yang di masakkan???? hehehehehe.....

Bukan ler klu korang nak tau Bubur Anak Lebah nie memang jarang sgt orang dah buat, Bayangkan masa aku kecik last makan bubur anak lebah nie.. Rasanya dalam umur 12 or 13 tahun kot. Masa umur aku 27 tahun baru ler aku merasa balik makan bubur nie taim abang aku kawin 2 bulan lepas. Gilerrr lama.. Waktu mak aku bagi tahu yang ada order kat sedara suruh buat bubur anak lebah nie mmg aku dah terliur sgt. Kira masa hari kawin abang aku tu yang aku paling tak sabar menantikan bubur tu ler hehehe.  Kakak aku yang sulung tu pun dah tak keruan gak sbb nak melantak gak bubur anak lebah nie. Sepanjang kawin abang aku tu mmg bubur anak lebah nie hangat dipasaran ler org datang makan. Ramai yang anggap bubur caca huhuhu yang kami hidangkan.

Untuk pengetahuan ko…