Posts

Showing posts from October, 2015

Trip Probolinggo - Banyuwangi - Surabaya (Part 1)

Image
As Salam
Baru sahaja pulang dari trip singkat ke kepulauan Jawa Timur malam tadi. Sampai di KLIA 2 dalam pukul 1 pagi dan hari ini sedang bekerja dengan gigihnya. Banyak sangat urusan yang perlu aku settlekan sebelum bercuti panjang lagi minggu ini. Gigih nak taip dalam blog dengan segera takut jadi macam trip ke Bali, Lopuri, Singapore, Krabi, Phuket, Hatyai dan Guangzhou. Langsung tak catit atau buat travelog sebagai kenangan. Sangat rugi aku rasa sebab memory tu go away begitu sahaja.
Ok overall percutian kali ini sangat ler berbaloi. Puas hati melihat pemandangan yang sangat indah di sana dari melihat sunset di Penanjakan 1, mendaki gunung Bromo, savannah, pasir berbisik, kawah Ijen dan air terjun Mandakaripura. Selain itu ofcoz dapat spend time together with my friends. Route yang kami ambil seperti di bawah nie

Dari Surabaya ke Probolinggo untuk melihat sunset di Penanjakan 1, mendaki Gunung Bromo sambil menaiki kuda, menyelusuri Savannah dan Pasir Berbisik. Perjalanan ke sana …

Sedap Ke Air Milkis??

Image
Salam
Hari ini aku kebosanan di rumah lantaran itu aku keluar pergi ke Gamuda Walk. Pusing-pusing tanpa arah tujuan. Masuk Aeon tengok-tengok barang. Aeon sini kecik jew jual barang-barang pasaraya. Best juga kalau shopping barang-barang dapur sini. Ada murah daripada Hero tempat yang biasa aku beli. Last aku terpacak agak lama di rak yang display produk-produk dari Jepun dan Korea. Terperasan ada jual Banana Uryu dan Milkis.



Banana Uryu aku pernah rasa masa pergi Korea tahun lepas dan rasanya memang sedap. Tapi air yang paling aku rindu ialah Caramel Starbucks. Sedap sangat kot sampai aku bawak balik Malaysia huhuhu. Akan aku pastikan itu air pertama yang aku beli bila sampai Airport.


Orait berbalik pasal Milkis nie aku memang tak pernah rasa dan tahu mengenai kewujudan air nie di Blog WonderlustDJ. Blog minah nie antara sumber rujukan aku untuk ke Korea nanti selain Blog Azra. Blog WonderlustDJ aku lebih merujuk kepada tempat-tempat makan yang sedap dan juga apa yang wajib untuk ma…

Surabaya, Indonesia Travel Yang Tak Di Dendang

Image
Bulan Oktober ini sebenarnya aku ada satu lagi travelling over the sea selain ke South Korea 30hb nanti. Sudah dirancang lebih awal hampir setahun sebelumnya. Dek disebabkan this trip kawan aku yang uruskan so aku agak tak mengendahkannya. Hampir juga aku nak batalkan bila tetiba aku nak ke Korea. And the best time to Korea ada bulan yang sama ke Surabaya. Setelah tolak campur kali bahagi akhirnya aku decided nak pergi juga ke sana. Lagi-lagi bila aku baca trevalog orang-orang yang sudah ke sana, Sangat cantik pemandangan sunrise di Penanjakan dan melihat gunung Batuk serta Bromo seperti lukisan yang sangat hidup. Selain itu juga aku lama tak spend time dengan kengkawan aku nie. Dekat sini boleh together2 semula.

Oleh sebab itu budget ke sana tak lah setinggi mana. Aku pun dah maklumkan ke member nak the cheapest package sepanjang di sana. Dia pun sangat setuju sebab dia lagi banyak program travelling dan bersosial dengan alam sepanjang tahun ini dan tahun depan. Akhirnya the best pr…