Posts

Showing posts from 2015

Trip Probolinggo - Banyuwangi - Surabaya (Part 1)

Image
As Salam
Baru sahaja pulang dari trip singkat ke kepulauan Jawa Timur malam tadi. Sampai di KLIA 2 dalam pukul 1 pagi dan hari ini sedang bekerja dengan gigihnya. Banyak sangat urusan yang perlu aku settlekan sebelum bercuti panjang lagi minggu ini. Gigih nak taip dalam blog dengan segera takut jadi macam trip ke Bali, Lopuri, Singapore, Krabi, Phuket, Hatyai dan Guangzhou. Langsung tak catit atau buat travelog sebagai kenangan. Sangat rugi aku rasa sebab memory tu go away begitu sahaja.
Ok overall percutian kali ini sangat ler berbaloi. Puas hati melihat pemandangan yang sangat indah di sana dari melihat sunset di Penanjakan 1, mendaki gunung Bromo, savannah, pasir berbisik, kawah Ijen dan air terjun Mandakaripura. Selain itu ofcoz dapat spend time together with my friends. Route yang kami ambil seperti di bawah nie

Dari Surabaya ke Probolinggo untuk melihat sunset di Penanjakan 1, mendaki Gunung Bromo sambil menaiki kuda, menyelusuri Savannah dan Pasir Berbisik. Perjalanan ke sana …

Sedap Ke Air Milkis??

Image
Salam
Hari ini aku kebosanan di rumah lantaran itu aku keluar pergi ke Gamuda Walk. Pusing-pusing tanpa arah tujuan. Masuk Aeon tengok-tengok barang. Aeon sini kecik jew jual barang-barang pasaraya. Best juga kalau shopping barang-barang dapur sini. Ada murah daripada Hero tempat yang biasa aku beli. Last aku terpacak agak lama di rak yang display produk-produk dari Jepun dan Korea. Terperasan ada jual Banana Uryu dan Milkis.



Banana Uryu aku pernah rasa masa pergi Korea tahun lepas dan rasanya memang sedap. Tapi air yang paling aku rindu ialah Caramel Starbucks. Sedap sangat kot sampai aku bawak balik Malaysia huhuhu. Akan aku pastikan itu air pertama yang aku beli bila sampai Airport.


Orait berbalik pasal Milkis nie aku memang tak pernah rasa dan tahu mengenai kewujudan air nie di Blog WonderlustDJ. Blog minah nie antara sumber rujukan aku untuk ke Korea nanti selain Blog Azra. Blog WonderlustDJ aku lebih merujuk kepada tempat-tempat makan yang sedap dan juga apa yang wajib untuk ma…

Surabaya, Indonesia Travel Yang Tak Di Dendang

Image
Bulan Oktober ini sebenarnya aku ada satu lagi travelling over the sea selain ke South Korea 30hb nanti. Sudah dirancang lebih awal hampir setahun sebelumnya. Dek disebabkan this trip kawan aku yang uruskan so aku agak tak mengendahkannya. Hampir juga aku nak batalkan bila tetiba aku nak ke Korea. And the best time to Korea ada bulan yang sama ke Surabaya. Setelah tolak campur kali bahagi akhirnya aku decided nak pergi juga ke sana. Lagi-lagi bila aku baca trevalog orang-orang yang sudah ke sana, Sangat cantik pemandangan sunrise di Penanjakan dan melihat gunung Batuk serta Bromo seperti lukisan yang sangat hidup. Selain itu juga aku lama tak spend time dengan kengkawan aku nie. Dekat sini boleh together2 semula.

Oleh sebab itu budget ke sana tak lah setinggi mana. Aku pun dah maklumkan ke member nak the cheapest package sepanjang di sana. Dia pun sangat setuju sebab dia lagi banyak program travelling dan bersosial dengan alam sepanjang tahun ini dan tahun depan. Akhirnya the best pr…

(Update 2) Perancangan Travel South Korea 2.0 2015

Image
As Salam

Lagi 49hari lagi aku akan terbang ke S.Korea. Makin nak dekat makin aku tak keruan disebabkan banyak lagi yang aku tak prepare terutamanya itinerary aku kat sana nanti. Aku pergi agak lama dalam 12mlm so banyak lagi tak lengkapnya. Dengan currency yang sangat hazab banyak tempat terpaksa aku skip.

Ok untuk sewa kereta di Jeju 24hour dah settle guna LOTTE rent car. Ini link dia  https://www.lotterentacar.net/eng/short/short_main.do . Rate dekat sini paling murah yang aku dapat. Untuk kereta Morning termasuk insurans cover 100% dalam 40,400 won sahaja. Asal dalam 100Kwon tau. Then satu lagi aku nak bagi tips sila daftar as ahli LOTTE dalam nie untuk dapat harga lagi murah. Mula-mula aku survey dalam 47,200 won untuk 24jam. Tapi selepas aku daftar ahli dapat discount tambahan terutama harga insurans. So berbaloi-baloi apa kurang hampir 7,000won.




Lagi satu KTO Malaysia tengah bagi T-Money percuma kepada ahli yang berdaftar. Hanya perlu daftar dan hantar survey yang dibuat. Selain…

Aku Diet Ala Atkins

Image
Dah genap seminggu aku diet ala atkins. Sebab apa aku ckp ala? Tak pe nanti aku terangkan. Ramai yang tanya dan bising dekat aku bila aku mula jaga makan. Apa ler ko nie badan ok jew, tak gemuk bla bla bla bla. Ok aku tutup telinga dan bertabah saja mendengarnya huhu...
Disebabkan aku tuan badan dan aku tahu perubahan ketara diri aku nie. Bila badan naik seluar aku memang ketat huhuhu. Peha, muntut dan perut kawasan yang paling ketara. Jadi setiap kali aku nak pergi kerja jadi stress kejap mengenangkan banyak baju dan seluar ketat, sendat tak boleh nak pakai. Dekat ofis memang aku cover perut pakai jacket hahahaha..
So sebab dah tak tahan aku pilih satu tarikh yang sesuai untuk mula jaga makan. Maklum ler bulan raya banyak sangat majlis yang kena aku attend. Seminggu sebelum diet aku bedal semua makanan yang aku nak. Nasi arab, ayam penyet, ais krim, makan nasik banyak, air manis itu ini semua aku bedal. Last aku timbang dalam 83 kg (itu dah memang dah lebih bmi). Lepas aku bedal semu…

(Update 1) Perancangan Travel South Korea 2.0 2015

Image
Salam.
Orait, update terkini pasal travel S.Korea aku yang akan datang bulan Oct-Nov nie. Aku ada bagi tahu sebelum ini yang akan travel bersama 4 orang rakan-rakan aku. Tapi 2 orang dah tarik diri coz melihat ekonomi dan nilai wang RM yang tak stabil. Aku tak kisah pun diorang tarik diri sebab senang lagi aku nak rancang apa yang patut. Burn gitu jew lah tiket flite diorang dalam RM690 sorang huhuhuhu. Cuma effect kat aku masa di Jeju nanti coz kami sewa kereta sehari disana. Bahagi 2 mahal juga. Berdoa kawan aku sorang tu join ke S.Korea juga.
Cerita pasal nilai RM nie memang sebenarnya goyang lutut juga aku. Terkini KRW1000 boleh cecah lebih RM3.50 selepas Yuan sengaja dibiar turun oleh China. Malaysia kan antara rakan dagang terbesar dengan China tu yang effect teruk nilai Ringgit yang memang sekarang tengah teruk. Tapi dek S. Korea pun terkena tempias juga nilai diorang pun jatuh juga walaupun tak seteruk Malaysia. Hingga pagi nie aku pantau nie KRW1000 turun sikit kepada RM3.43…

Throwback Bangkok - Lopburi - Ayuthaya - Hatyai Part 1

Image
Boleh dah hampir setahun baru aku nak gigih cerita trip nie? 1stnya sebab aku malas 2nd sebab aku malas 3rd pun sebab aku malas gak. Huhu mana taknya 2 tahun senyap tanpa posting apa-apa. Nasib password masih aku ingat hik3. Overall 2 tahun tu aku dah banyak gak pergi ke Guangzhou, Phuket, Krabi, Singapore, and S. Korea. Sah2 trip tu takkan aku cerita dah coz dah tak ingat sangat. Baik skip jew. Makanya aku akan ceritakan pasal trip ini dan ke Bali sahaja. Itu pun yang basic2 yang masih ingat dibenak hati dan kepala ku ini.
Orait tak payah bebel panjang, aku join trip nie sebab kawan aku seorang nie teringin sangat nak tengok munger2 matahari kat Lopburi. 24hb Dis 2014 bersama 7orang rakan yg dah lama kenal dan baru nak kenal bertolak dari KLIA ke Suvarnabumi Airport, Bangkok pukul 1030 pm naik Royal Jordanian. Flite nie buat promotion ke Bangkok dalam RM190 lebih murah dari AA. Rasanya flite nie akan transit ke Bangkok sebelum fly ke Mekah or Madinah sebab aku nampak ramai yang pakai …

Perancangan Travel South Korea 2.0 2015

Image
Salam....

Nie 2nd taim aku nak pi S.Korea. Dulu pi follow kawan kepada kawan aku jew pada 7April2014 - 13April2014 dalam 6mlm utk cover Seoul - Jeju - Busan. Sangat terkejar-kejar and tak puas. Makanya secara tetiba bulan Mac lepas tak semena2 aku rindu bangat sama S.Korea nak repeat lg. Tak lama pastu pun AA de wat RM0 fare, apa lg aku sambar ler terus tiket dpt dlm RM590 return (termasuk cas CC RM40 mahal sioot AA nie). Dapat dalam 4 org kawan yang setuju nak pi. Skrg dalam proses meracun kawan aku lg sorg utk follow aku gak nnt.



Kali nie Iti aku yang nak buat sendiri. Nak pi mana2 tempat yang aku xdpt nak pi. Sasaran utama nak naik Hallasan kat Jeju. Lupa nak bagi tau aku pi taim Autumn 30hb Oct - 12 Nov 2015 dalam 13mlm. Hambik ko round S. Korea sampai muntah huhuhu. Kali nie aku nak cover Seoul - Jeju - Gwangju - Seoul. Mulanya nak masukkan Busan sekali tapi pas pikir lelama dari segi Kos and Attraction makanya bye2 Busan.

Iti aku kali nie bih kurang cam nie

30hb Oct - 2hb Nov ak…

Throwback.. IRAU 28mac2015

Image
I'm Review aktiviti mggu lepas daki Gunung Irau. Asal nak grk kul 10mlm dr KL tapi de sorg member masih kerja n tukar kul 11.30mlm. Last kul 1245 gak grk pas beberapa prob dselesaikan. Sampai cameron highland kul 4.00pg.. 

Tido jap depan petronas dlm keta. Tak berapa nak lena sgt coz bising ramai lepak situ tido sbelum naik irau. Situ gak jumpa member yg akan bmlm kat irau sok. Advance minah tu huhu. Dia de ajak join group tu tp aku jenis tak berapa nak suka aktiviti camping. Pas subuh jemaah kat masjid terus lepak mamak jap sarapan. 




Sampai kat kaki gunung irau dlm kul 845pg pas lalui laluan yg mencabar. Pasai tu diorg suggest naik 4x4 klu dtg sini. Tapi apa2 pun myvi bjaya gak naik huhu. Parking hampir full n ramai sgt org. Cuaca super sejuk bkabus n sedikit renyai. Aku hanya suar panjang n sehelai baju tanpa sweater😭. Redah gak panjat n tawakal. Mula daki kul 9.00pagi dgn laluan yg btangga n jambatan. Pas 100m track daki bmula.. spanjang tu pandangan sgt cantik cam dlm film LOTR…