Throwback.. IRAU 28mac2015

I'm Review aktiviti mggu lepas daki Gunung Irau. Asal nak grk kul 10mlm dr KL tapi de sorg member masih kerja n tukar kul 11.30mlm. Last kul 1245 gak grk pas beberapa prob dselesaikan. Sampai cameron highland kul 4.00pg.. 

Tido jap depan petronas dlm keta. Tak berapa nak lena sgt coz bising ramai lepak situ tido sbelum naik irau. Situ gak jumpa member yg akan bmlm kat irau sok. Advance minah tu huhu. Dia de ajak join group tu tp aku jenis tak berapa nak suka aktiviti camping. Pas subuh jemaah kat masjid terus lepak mamak jap sarapan. 




Sampai kat kaki gunung irau dlm kul 845pg pas lalui laluan yg mencabar. Pasai tu diorg suggest naik 4x4 klu dtg sini. Tapi apa2 pun myvi bjaya gak naik huhu. Parking hampir full n ramai sgt org. Cuaca super sejuk bkabus n sedikit renyai. Aku hanya suar panjang n sehelai baju tanpa sweater😭. Redah gak panjat n tawakal. Mula daki kul 9.00pagi dgn laluan yg btangga n jambatan. Pas 100m track daki bmula.. spanjang tu pandangan sgt cantik cam dlm film LOTR. That why ler dipanggil mossy forest. Asyik bhenti jew tangkap gambar. Track Irau daki dan turun hampir spanjang masa. Meletihkan tapi pmandang yg cantik n sejuk kpnatan tak terasa sgt. 

Sampai mini irau hampir kul 12tghari. Rehat dlm 10min n mkn roti sikit. Terus jln dlm 600m nak sampai puncak. Giler lerr kat sini lg mossy kot.. Semua view cantik.. Berhenti lg n lg tangkap gambar huhu.. Finally pas 40min dlm kul 1245pm sampai ler kat puncak irau 2110m. Ramai giler org lepak atas puncak tu.Perut lapar kot org keliling masak meggi n mkn bekalan diorg bwk. Kami mkn roti krim gardenia 😭. Dlm 15min jew kat atas org ramai sgt. 

Wlaupun bdn masih letih tapi kena move gak. Perjlnan yg sgt panjang n meletihkan. Turun sama jew cam naik rasanya. Daki turun daki turun. Nak sampai ke mini irau pun hampir sejam. Rehat kejap kat sana sbb energy dah low sgt. Hari makin gelap. Terus pjalanan walau kaki makin berat. Tenaga makin kurang perut berkeroncong riang. Takde hati nak tangkap gambar dah. 600m lg hujan mula trn. Nasib dah prepare awal baju hujan. Fizikal dah tak kuat hanya mental jew yg bantu truskan pjlanan. Pikiran asyik fikir bila nk nmpk tangga.. Bila nak nmpk tangga.. Masing2 tak larat. Finally hampir kul 4ptg ngan hujan yg agak lebat jumpa gak tangga. Masing2 jerit "tangga2".. Huhu kaki dpaksa mlangkah laju wlaupun dah ketar setiap kali mlangkah tangga.. Sampai jew tmpt parking kepuasaan tahap max yg aku rasa. 

Masing2 muka nmpk happy walaupun letih. Perut lapar tahap dewa pas bincang jap semua setuju mkn kat rnr tapah jew. Seblm tu singgah pi kea farm beli  makan lapik2 perut dulu jagung, ubi keledek. After that gigih ler turun bawah. Semua keletihan n dua kawan aku belakang mmg dah pengsan abis. Kawan aku yg drive pun letih n mgantuk gak. Aku nak drive tak berani coz pepaham ler jln ke tapah tu camnerkan. Aku pun masih amatur huhu.. Aku lelap jap dlm 20min pas nie aku kena drive. 10km sblm sampai tapah jln dah ok ckit tukar ler aku drive sampai rnr tapah 645. Lari cecepat pi surau jamak. Pas settle masing2 xde mood nak mkn sambung tido lg. aku bawak lg sampai KL. Nasib dah minum ali cafe xleh ngantuk walaupun hujan lebat giler. Semua decided mkn kat murni permaisuri jew. 

Dipendekkan cite aku sampai umah dekat kul 1pagi. Mandi solat n pengsan.. Klu org tanya nak naik lg Irau tak? Aku akan jwap yea.. TAPI bukan dlm masa tdekat. Paling cpt 4bln lg huhu. IRAU MOSSY FOREST..








Comments

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  2. TEBING TINGGI BACKPACKER(fb)
    Moubt guider Service
    All over Cameron Mount
    We arrange:
    -forestry permit
    -police report
    -nature guidrr licenced
    -emergency kit
    -4x4 service to starting point(mossy forest)

    ANDY
    017-9997790
    whataps/sms/call

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Gigi Ooooh Gigi..........

Camping Sg. Pisang, Gombak

Nota Kejuruteraan Jalan Raya (Bab 2) @ UTMSpace